top of page
  • MichalRydlo.com

Jak na pronájem družstevního bytu

Pronajímat družstevní byt je v porovnání s bytem v osobním vlastnictví trochu komplikovanější, nicméně přináší to i řadu výhod. Pojďme se podívat nato, co je k pronajímání družstevního bytu potřeba zařídit a jaké (ne)výhody to obnáší.


Pokud Vás zajímají další specifika družstevního bydlení, mrkněte na článek "Družstevní byt - Výhody a Nevýhody".


Nájem nebo Podnájem? A je v tom rozdíl?


Pokud jako družstevník pronajímáte družstevní byt (například studentovi), nejedná se z právního pohledu o nájem, ale o podnájem. Proto také se studentem neuzavíráte Nájemní smlouvu, ale Podnájemní smlouvu.


Důvod je jednoduchý - vy jako družstevník jste sám v nájmu. Byt z právního pohledu nevlastníte, ale pronajímáte si ho od bytové družstva. Proto vy jako nájemník pak dále do bytu již pouštíte "pod-nájemníka".


Nejde ale jen o hraní se slovíčky, protože mezi nájemní a podnájemní smlouvou je ze zákona řada rozdílů a vážou se na ně rozdílná práva a povinnosti smluvních stran - to je naprosto ZÁSADNÍ a je třeba to brát v potaz.


Podnájem družstevního bytu musí schválit družstvo


Pokud chcete v bytě mít platícího podnájemníka, musíte si nejdřív vyžádat souhlas od družstva. Právě družstvo je vlastníkem bytu a má právo o bytě rozhodovat.


Často je (ne)možnost pronajímat byty v domě upravena již přímo ve stanovách družstva - takže ideálně koukněte hned tam. Každopádně bez písemného souhlasu to nepůjde.


Družstvo má také možnost souhlas vystavit na konkrétní osobu nebo konkrétní dobu.


Jednou z možností jak nutnost souhlasu obejít, je situace kdy v bytě budete bydlet jak vy, tak podnájemce. To je například v situaci, kdy pronajmete pouze jeden pokoj, ale dál v bytě bydlíte. V takovém případě souhlas družstva nepotřebujete.


Pokud se Vám povolení dostane, následují pro Vás jako družstevníka převážně výhody podnájmu.


Práva a povinnosti podnájemníka v družstevním bytě


Podnájemník má ze zákona menší práva než klasický nájemník - to se Vám bude hodit především v situaci, kdy narazíte na problémovou osobu a budete chtít podnájemní vztah ukončit.



1. Podnájem lze ukončit bez udání důvodu (pokud se strany nedohodnou v podnájemní smlouvě jinak)


2. Podnájem končí nejpozději se zánikem vašeho nájmu (členství v družstvu) - to je výhoda především pro družstvo samotné


3. Můžete stanovit podmínky podnájmu - např. zakázat chov zvířat, kouření v bytě, atd. - záleží na dohodě ve smlouvě (u nájemních smluv by takové ujednání bylo neplatné)


4. Podnájemce nemá nárok na náhradní bydlení po ukončení podnájmu - to je opět rozdíl proti klasickému nájmu, kde musíte nájemníkovi náhradní bydlení zajistit



A jedno upozornění na konec - není důležité, jak je smlouva nazvaná, ale jaká je skutečná povaha smluvních stran. I když byste měli byt v osobním vlastnictví a chtěli těžit z výhod nájemní smlouvy, nepomůže vám nadepsat na smlouvu "Podnájemní smlouva". Taková smlouva bude vždy Nájemní. Stejně tak v případě družstevního bytu půjde vždy o smlouvu Podnájemní bez ohledu na název.


A to je pro tentokrát asi vše. Jako vždy díky za dočtení, a těším se zase někdy příště.


Michal Rydlo

bottom of page