top of page
  • MichalRydlo.com

Koronavirus vs. Ceny nemovitostí – na co se připravit?

Aktualizováno: 26. 3. 2020

Dopad aktuální situace na ekonomiku začíná být nezpochybnitelný.


Jak se to ale dotkne realitního trhu?

Co bude s cenami bytů v Praze?

Jak se budou vyvíjet ceny hypoték?


To bude záležet především na délce této krizové situace, ale pokusil jsem se dát dohromady dostupná data a své zkušenosti a nastínit možný vývoj do budoucna



Jak ovlivní koronavirus NABÍDKU bytů?


Jestli bude nějakým zásadním způsobem zasažena činnost developerů, není teď asi možné zcela jednoznačně říct. Pokud vycházíme z předpokladu, že brzdou rychlejší výstavby jsou především administrativní překážky (povolování staveb), neměl by případný krátkodobý výpadek (např. pracovní síly) zásadním způsobem ovlivnit množství nových bytů na trhu.


Zásadní dopad na nabídku velmi pravděpodobně přijde ze strany AirBNB.


Vzhledem k aktuálním opatřením je cestovní ruch prakticky mrtvý. Všichni AirBNB investoři počítají ztráty a modlí se za to, abych se situace co nejdříve vrátila do normálu.


Krizová situace může být pro ty, kteří musejí splácet hypotéky na tyto investiční byty. Splátky většinou nepočkají a příjmy z bytů jsou aktuálně nulové.


Část investorů přechází na dlouhodobé pronájmy, což by mohlo mít pozitivní efekt na ceny nájmů. Již dnes je možné na trhu najít 50metrový byt na Praze 1 za 13 tis Kč/měsíc.

Je ale velmi pravděpodobné, že někteří investoři budou své byty prodávat, protože si je nebudou moci dovolit dále financovat, resp. přejdou na rentabilnější investici.


Díky tomu se na trh dostanou další byty v centru Prahy, což by mělo trochu zpomalit vývoj cen v metropoli. Týkat se to však bude primárně malometrážních bytů v okolí centra. Standardní rodinné byty a byty na okraji města pravděpodobně ovlivněny příliš nebudou.



A jak to bude s POPTÁVKOU po bydlení?


Druhou zásadní otázkou je koupěschopnost obyvatelstva. Pokud se situace rozvine do standardní dlouhodobější ekonomické recese, přijde na řadu především vyšší nezaměstnanost a nejistota v populaci. Podnikatelé přijdou o zakázky a budou propouštět, platy dále neporostou. To vždy vede k menší ochotě se zadlužovat (a také méně lidem budou banky ochotné půjčit) a tím pádem klesne poptávka po pořízení vlastního bydlení. Nižší poptávka = nucený pokles cen nemovitostí.


Opačným směrem však mohou zafungovat opatření centrálních bank, které se budou snažit nakopnout ekonomiku adrenalinovou injekcí – snížení úrokových sazeb.


To už se stalo ve Spojených státech a změnu oznámila již i Česká národní banka. Pokles úrokových sazeb u hypoték je tak velmi pravděpodobný. Tím by se pokles poptávky mohl zvrátit a nebyl by tak důvod k poklesu cen.



Co tedy očekávat dál?


Záleži především na tom, jak dlouho tato situace bude trvat a jak silné budou jednotlivé vlivy. Nikdo to dnes nedokáže s určitostí říct. Pokud by to někdo věděl, stane se z něj nepochybně milionář.



Pokud jste ve fázi, kdy uvažujete o pořízení vlastního bydlení, doporučil bych ještě pár týdnů počkat než se uklidní první koronavirová vlna, a až budete vědět, jak reálně tato situace ovlivní Vaše příjmy a celkově Vaši životní úroveň. Z poklesu hypoteční sazeb pak můžete jen profitovat.


Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, je velmi pravděpodobné, že vyčkáváním a odkládáním nic moc nezískáte. Rapidní růst se zastavil již v roce 2019 (i bez vlivu epidemie) a aktuální situace tomu příliš nepomůže. Z určitého úhlu pohledu je tak možná ideální doba k prodeji a převedení financí do jiných aktiv.


Jestli chcete vědět, za jakou částku byste dnes za svoji nemovitosti mohli získat, podívejte se na stránku Odhad tržní ceny online a vyplňte tam formulář s informacemi o bytu. Rád pro Vás ZDARMA připravím podrobnou analýzu včetně několika doporučení, jak dnes prodat co nejvýhodněji.



A to je pro tentokrát opět asi vše. Jako vždy díky za dočtení, a těším se zase někdy příště.


Michal Rydlo


bottom of page